Τώρα που η θερμοκρασία μειώνεται και η υγρασία αυξάνεται, το άπλωμα και το στέγνωμα των ρούχων μπορεί να αποβεί μια πραγματική οδύσσεια! Ειδικά για όσους από εμάς δεν διαθέτουμε στεγνωτήριο, ο χρόνος που θα χρειαστούν για να στεγνώσουν τα φρεσκοπλυμένα ρούχα μας είναι ο άγνωστος Χ. Επιπλέον το χειμώνα, το γρήγορο στέγνωμα είναι σημαντικό και για εναν ακόμη λόγο. Το γεγονός πως το χειμώνα που λειτουργούν τα καλοριφέρ και τα τζάκια των σπιτιών, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι επιβαρυμένη από καυσαέρια, ιδιαίτερα τις ημέρες που δεν φυσάει αέρας, κάνει την ανάγκη περιορισμού του χρόνου στεγνώματος ακόμη πιο έντονη.

Απλώστρα μέσα στο σπίτι;

Το να βάζουμε την απλώστρα στο σπίτι δεν αποτελεί σωστή επιλογή, τουλάχιστον όχι σε τακτική βάση, καθώς η υγρασία που δημιουργείται μέσα στο σπίτι εντείνει την ανάπτυξη σπορίων μούχλας. Αυτή με την σειρά της, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα , ιδιαίτερα στα παιδιά μας αλλά και σε εμάς. Εκτός αυτού βέβαια, και οπτικά μια απλώστρα με ρούχα μέσα στο σπίτι, δεν αποτελεί το πιο όμορφο θέαμα. Ωστόσο, η χρήση αφυγραντήρα με ρύθμιση για στέγνωμα ρούχων, είναι μια καλή επιλογή, ειδικά για τις πιο βροχερές ημέρες.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την μπουγάδα μας να στεγνώσει πιο γρήγορα;

Ήλιος: σύμμαχος στο στέγνωμα

Καταρχήν είναι σημαντικό να εκμεταλλευόμαστε έστω και τον ελάχιστο ήλιο της ημέρας. Τα πλυντήρια καλό είναι να απλώνονται το πρωί. Έτσι, μέχρι να δύσει ο ήλιος και να αυξηθεί η υγρασία, θα είναι έστω ελαφρώς νωπά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να τα σιδερώσετε αμέσως μόλις τα μαζέψετε, χωρίς να χρησιμοποιήσετε ατμό στο σίδερό σας. Το σιδέρωμα θα απορροφήσει όση υγρασία έχει μείνει. Αφήστε τα όλο το βράδυ και να μην τα τοποθετήσετε στα ντουλάπια σας μέχρι το επόμενο πρωί.

Απλώστρα στο σωστό σημείο.

Αν δεν είστε από τους τυχερούς που απλώνουν τα ρούχα σε ταράτσες και σχοινιά ,με άπλετο αέρα και ήλιο, και η μόνη επιλογή που έχετε είναι αυτή της απλώστρας, βάλτε την στο σωστό σημειο. Προσπαθήστε να βρείτε το πιο ευάερο και ευήλιο σημείο στα μπαλκόνια σας για να την τοποθετήσετε κατά τους χειμερινούς μήνες. Το καλοκαίρι καλό είναι να αποφεύγουμε τον πολύ ήλιο απευθείας στα ρούχα μας, γιατί μπορεί να αλλοιώσει τα χρώματα , ειδικά αν μείνουν απλωμένα για αρκετές ώρες. Εννοείται ότι αποφεύγουμε ή σκεπάζουμε τα σημεία που υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν οι στάλες τις βροχής!

Φροντίστε να μην παραφορτώνετε τις απλώστρες σας. Καλύτερα να έχετε δύο απλώστρες και να απλώνεται ένα πλυντήριο και στις δύο, παρά να τα στριμώχνεται σε μία . Έτσι ο αέρας θα κυκλοφορεί καλύτερα ανάμεσα στα ρούχα και αυτό θα τα βοηθήσει να στεγνώσουν γρηγορότερα.

Απαραίτητο το καλό στύψιμο

Το πολύ στύψιμο σαφώς και κάνει κακό στα ρούχα όμως δυστυχώς για τους χειμερινούς μήνες είναι απαραίτητο. Ρυθμίστε τις στροφές στυψίματος στον υψηλότερο βαθμό ή επαναλάβετε την διαδικασία στυψίματος ώστε τα ρούχα να χάσουν όσο περισσότερο νερό γίνεται. Όσο πιο καλά στυμμένο είναι ένα ρούχο, τόσο πιο γρήγορα θα στεγνώσει. Αν υποψιάζεστε ότι το πλυντήριο δεν κάνει καλή δουλειά με κάποια βαριά υφάσματα, λίγο στύψιμο με το χέρι θα βοηθήσει.

Ρούχα στα καλοριφέρ;

Πολλές νοικοκυρές συνηθίζουν τις βροχερές μέρες να βάζουν τα ρούχα πάνω στα καλοριφέρ. Όμως αυτή δεν είναι σωστή τακτική.Καταρχήν δεν ισχύει απαραίτητα η άποψη ότι θα στεγνώνουν πιο γρήγορα, καθώς είναι διπλωμένα και το ένα συχνά πάνω στο άλλο. Στην πραγματικότητα, το μόνο που καταφέρνουμε έτσι είναι να ζορίζουμε τις ίνες των ρούχων και να τα βλάπτουμε. Τα ρούχα στεγνώνουν γρήγορα μόνο όταν είναι τεντωμένα.

extra tip: Αμέσως μετά το πλυντήριο, τοποθετήστε ανάμεσα από τα ρούχα που έχετε κρεμάσει στη μπουγάδα μία μεγάλη, στεγνή, βαμβακερή πετσέτα. Με αυτό τον τρόπο, η πετσέτα θα απορροφήσει την υγρασία των υπολοίπων ρούχων σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σωστό και αραιό άπλωμα

Τινάξτε καλά τα ρούχα πριν τα απλώσετε και φροντίστε να μην τα διπλώνετε πολύ. Απλώστε τις μπλούζες από τους ώμους και όχι από τις μασχάλες και τα παντελόνια από τα μπατζάκια κι όχι από τη μέση. Βγάλτε έξω τις τσέπες για να στεγνώσουν πιο γρήγορα. Το να γυρνάτε τα ρούχα κατά την διάρκεια που στεγνώνουν, σαφώς θα τα βοηθήσει να στεγνώσουν πιο γρήγορα.
Μαζέψτε τα πιο λεπτά ρούχα που έχουν ήδη στεγνώσει πριν τα άλλα, ώστε να αδειάζει η απλώστρα και να κυκλοφορεί καλύτερα ο αέρας.

Τα ρούχα πρέπει να απλώνονται άμεσα

Μην αφήνετε ρούχα στο πλυντήριο ή στη λεκάνη για να τα απλώσετε αργότερα, που θα σταματήσει η βροχή.  Ιδιαίτερα αν τα αφήνετε μέσα στο πλυντήριο, υπάρχει ο κίνδυνος, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα,  να μυρίσουν ή ακόμη και να μουχλιάσουν. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να ξαναπλυθούν. Πέρα από αυτό, η μόνιμη υγρασία μέσα στο πλυντήριο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην συσκευή. Μετά από κάθε πλύση ο κάδος πρέπει να αερίζεται και να στεγνώνει. Τέλος, αν τα αφήσετε στην λεκάνη, η υγρασία που αναδύουν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, τα ρούχα τσαλακώνουν ακόμη πιο πολύ και φυσικά  δεν στεγνώνουν! Οπότε, απλώστε τα έστω πρόχειρα κάπου μέσα και ξανααπλώστε τα σωστά  μόλις αυτό είναι εφικτό.

Συμβουλευτείτε τους μετεωρολόγους

Τέλος μην ξεχνάτε να κοιτάζετε τις μετεωρολογικές προβλέψεις στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να αποφεύγετε να βάζετε τα πλυντήρια σας τις πιο βροχερές μέρες. Δείτε εδω τις προβλέψεις για το άπλωμα των ρούχων και προγραμματίστε τις μπουγάδες σας!

Καλή επιτυχία!

 

Επιμέλεια κειμένου: Κωνσταντίνα Βούρβαχη