Κάθε φορά που έρχεται η εποχή να αποθηκεύσουμε και πάλι τα χειμωνιάτικα ή τα καλοκαιρινά μας ρούχα μας, πρέπει να φροντίζουμε να διαθέτουμε όλα εκείνα τα υλικά που χρειάζονται για να τα αποθηκεύσουμε με ασφάλεια. Σακούλες ή θήκες πλαστικές, κουτιά αποθήκευσης, λεβάντες και ίσως ναφθαλίνη.
Τι είναι η ναφθαλίνη?
Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε λίγο περισσότερο στη ναφθαλίνη. Πρόκειται για μια χημική ουσία που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βομβών ναπάλμ και φωτοβολίδων. Βρίσκεται μέσα σε βαφές, ρητίνες, χρωστικές ουσίες, πλαστικά, εντομοκτόνα, μικροβιοκτόνα, αντισηπτικά και αρώματα. Την βρίσκουμε ακόμη και (σε μικρές ποσότητες) στον καιόμενο καπνό του τσιγάρου και τις εκπομπές καυσαερίων.
Τι μπορεί να προκαλέσει η ναφθαλίνη?
Η ναφθαλίνη είναι μια χημική ουσία, προϊόν του πετρελαίου, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1868. Τότε ήταν παρασκευασμένη από την πίσσα του άνθρακα. Έκθεση σε μεγάλες ποσότητες της ναφθαλίνης μπορούν να προκαλέσουν ζημιά ή να καταστρέψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι άνθρωποι, κυρίως παιδιά, έχουν εμφανίσει αιμολυτική αναιμία ύστερα από κατάποση εντομοκτόνων κατά του σκόρου και κύβων αποσμητικού που περιέχουν ναφθαλίνη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, έλλειψη όρεξης, ανησυχία και χλωμό δέρμα. Επίσης η έκθεση σε μεγάλη ποσότητα ναφθαλίνης μπορεί να προκαλέσει μπέρδεμα, τάση για εμετό, εμετό, διάρροια, αίμα στα ούρα, ίκτερο (κιτρίνισμα δέρματος). Η έντονη και χαρακτηριστική μυρωδιά της είναι πράγματι εντομοαπωθητική αλλά κάνει εξίσου κακό και στον άνθρωπο καθώς έχει χαρακτηριστεί ως τοξική και καρκινογόνος. Επιβάλλεται να είναι ασφαλισμένη σε μέρη απρόσιτα από παιδιά και κατοικίδια. Επιπλέον επειδή είναι εύφλεκτη πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από πηγές θερμότητας.
Ο ενοχλητικός σκόρος
Ο ενοχλητικός σκόρος είναι ένα λεπιδόπτερο που ζει μέσα στα σπίτια μας. Τρέφεται με τις ίνες των ρούχων, αλλά και με τα συστατικά των αποξηραμένων λεκέδων που υπάρχουν στα υφάσματα. Ο σκόρος τείνει να βρίσκει καταφύγιο σε σκοτεινά και υγρά μέρη. Πέρα από το να βγάζετε τα ρούχα σας στον ήλιο, καλό είναι να αερίζετε καλά τους αποθηκευτικούς χώρους σας και να φροντίζετε να μην έχουν υγρασία. Και πάλι όμως, παραμένει επιτακτική η ανάγκη της χρήσης κάποιου εντομοαπωθητικού.
Κρατήστε τον σκόρο μακριά από τα αγαπημένα σας ρούχα
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν λύσεις φυσικές και αβλαβείς που μας προστατεύουν από τον σκόρο χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Η λεβάντα, ο κέδρος, το δεντρολίβανο ή η μέντα και ο δυόσμος είναι μερικές από αυτές. Τα φυτά αυτά, με τις έντονες μυρωδιές που αναδύουν, μπορούν να τοποθετηθούν τόσο σε ντουλάπες ρούχων όσο και σε ντουλάπια κουζίνας. Άλλες λύσεις είναι τα φύλλα της καρυδιάς, το αποξηραμένο λεμόνι κομμένο κομματάκια, πορτοκαλόφλουδες που θα τις έχετε τρυπήσει με γαρύφαλλα. Τέλος, κομμάτια βαμβακιού που θα στάξετε πάνω τους αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, λεβάντας, κέδρου ή και μέντας ειανι εξίσου αποτελεσματικά. Χρησιμοποιήστε τούλια ή τουλπάνια για να τυλίξετε το μυρωδικό που θα χρησιμοποιήσετε και αποθηκεύστε το σε ντουλάπες, ντουλάπια και ράφια. Μην αμελείτε την αντικατάστασή τους κάθε 6 μήνες τουλάχιστον.
Tip 1. Μην πετάτε τα τούλια από τις μπομπονιέρες αλλά χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε τα φυσικά εντομοαπωθητικά σας, τυλίγοντας με αυτά τα αποξηραμένα αρωματικά φυτά που σας αρέσουν.
Tip 2. Μην ξεχνάτε πως ο σκόρος μπορεί να τρυπήσει και να διαπεράσει τις πλαστικές συσκευασίες των τροφίμων. Γι αυτό το λόγο αποθηκεύετε τα τρόφιμα σας σε γυάλινα δοχεία.