Οι περισσότεροι, έστω και μια φορά ως καταναλωτές ήρθαμε στα πρόθυρα του… εγκεφαλικού αντικρίζοντας τον «φουσκωμένο» λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αφού περάσει το πρώτο σοκ, όλοι προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ήταν αυτό που προκάλεσε την υπερβολική χρήση του ηλεκτρικού. Σίγουρα η αιτία του… κακού βρίσκεται σε κάποια από τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού.
Ποιες είναι λοιπόν εκείνες οι συσκευές που χρειάζονται προσοχή και απαιτείται λελογισμένη χρήση προκειμένου να μην αναγκαζόμαστε κάθε φορά να βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη;
Σύμφωνα με έρευνες ενώσεων καταναλωτών, αλλά και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων οι παρακάτω συσκευές είναι αυτές που θεωρούνται οι πλέον ενεργοβόρες.
Το ψυγείο
Στην περίπτωση ενός παλιού ψυγείου η κατανάλωση ενέργειας είναι τόσο μεγάλη ώστε ο μόνος τρόπος να τη μειώσουμε είναι να αλλάξουμε ψυγείο.
Τα παλιά ψυγεία λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο και έτσι καταναλώνουν πολλή ενέργεια.
Η απόσβεση από την αγορά ενός καινούργιου ψυγείου γίνεται μέσα σε μία διετία.
Στην περίπτωση βέβαια που δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα αγοράς ενός νέου ψυγείου, καλό θα ήταν να ελέγχουμε το ψυγείο μας και κυρίως τη μόνωση στις πόρτες του.
Επίσης θα βοηθούσε να μην ανοίγουμε συχνά την πόρτα του ψυγείου μας και να μην την αφήνουμε για πολύ χρόνο ανοιχτή.
Το πιστολάκι μαλλιών
Είναι μια συσκευή πραγματικά πολύ ενεργοβόρα, παρότι δεν την χρησιμοποιούμε συχνά.
Στην περίπτωση αυτή η μόνη λύση είναι η αγορά ενός καινούργιου καλύτερης ενεργειακής απόδοσης.
Το κλιματιστικό
Είναι δεδομένο ότι το κλιματιστικό είναι μια συσκευή η οποία καταναλώνει πολύ ρεύμα και αυτό το διαπιστώνουμε κάθε καλοκαίρι που σημειώνονται πολλές διακοπές ρεύματος.
Για το λόγο αυτό καλό θα είναι να επιλέγουμε κλιματιστικά νέας τεχνολογίας, τα οποία κάνουν μεγάλη οικονομία και η θερμότητα που παράγουν είναι πολύ μεγαλύτερη από τα συνήθη θερμαντικά σώματα.
Θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την κατανάλωση εάν ρυθμίζουμε το κλιματιστικό μας σε θερμοκρασία 10 βαθμούς πάνω από την εξωτερική κατά το χειμώνα και 10 βαθμούς κάτω από την εξωτερική το καλοκαίρι.
Το χειμώνα υπάρχει βεβαίως η εναλλακτική λύση της χρήσης του καλοριφέρ, της σόμπας και άλλων θερμαντικών πηγών όπως το τζάκι.
Ο αφυγραντήρας
Οι καιρικές συνθήκες πολλές φορές ευνοούν τη δημιουργία υγρασίας. Στις περιπτώσεις αυτές σε πολλά σπίτια χρησιμοποιείται ο αφυγραντήρας. Πρόκειται για μια συσκευή που αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα. Είναι γνωστό ότι η υπερβολική υγρασία προκαλεί προβλήματα, τόσο στην υγεία, όσο και στη συντήρηση του σπιτιού και των επίπλων.
Όταν χρησιμοποιούμε τον αφυγραντήρα καταναλώνουμε πολύ ρεύμα κι αυτό συμβαίνει γιατί η συσκευή πρέπει να λειτουργεί πολλή ώρα και συνήθως το επίπεδο της υγρασίας στο οποίο έχει ρυθμιστεί, οδηγεί σε μεγάλο επίπεδο κατανάλωσης.
Θα μπορούσαμε να έχουμε οικονομία στην κατανάλωση αυτής της συσκευής, εάν κλείναμε το δωμάτιο στο οποίο την έχουμε τοποθετήσει και βέβαια η καλύτερη επένδυση στην περίπτωση αυτή, θα ήταν ένας ψηφιακός αφυγραντήρας με πολύ καλύτερη ενεργειακή απόδοση.
Ο θερμοσίφωνας
Η κατανάλωση ζεστού νερού, τόσο για προσωπική χρήση, όσο και για οικιακή, είναι συνήθως σε κάθε σπίτι πολύ μεγάλη. Στην κατανάλωση αυτή παίζει ρόλο ο τύπος και το μέγεθος του θερμοσίφωνου, καθώς επίσης ο χρόνος τον οποίον τον χρησιμοποιούμε.
Δεν πρέπει να παραμένει ανοικτός, πάνω από 40 λεπτά και η χρήση του νυχτερινού ρεύματος θα αποφέρει πολλά οφέλη. Το πλύσιμο των ρούχων θα πρέπει να γίνεται με κρύο ή χλιαρό νερό.
Ο φούρνος – Η ψηστιέρα – Η τοστιέρα
Από τις τρεις αυτές οικιακές συσκευές η πλέον ενεργοβόρα είναι ο φούρνος. Καλό θα ήταν να τον χρησιμοποιείτε μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Μπορείτε σε πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιείτε την τοστιέρα ή την ψηστιέρα. Ένας άλλος τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας είναι να μην χρησιμοποιείτε το φούρνο για να ζεσταίνετε το έτοιμο φαγητό.
Αν μπορείτε επίσης, να μειώσετε τη χρήση την οποία κάνετε καθημερινά μαγειρεύοντας στα μάτια της κουζίνας, το σίγουρο είναι ότι θα καταφέρετε να μειώσετε αρκετά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να περιορίσετε το χρόνο που βάζετε σε αναμονή συσκευές, όπως οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα. Όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, καλό είναι να τις κλείνετε και να βγάζετε τις συσκευές αυτές από την πρίζα.
Κάποια στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινότητα και την εξοικονόμηση
Μετά το μαγείρεμα ανοίξτε την πόρτα του φούρνου για να ζεστάνετε το χώρο.
Ο θερμοσίφωνας καλό θα είναι να αντικατασταθεί με έναν ηλιακό. Ο ήλιος θα σας παρέχει το ζεστό νερό που χρειάζεστε κάθε μέρα για της δουλειές σας και την προσωπική σας υγιεινή.
Είναι σίγουρο ότι εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να βοηθήσει τόσο το πορτοφόλι μας, όσο και το περιβάλλον.
Πηγή: www.in.gr