Τους βλέπουμε κάθε μέρα. Στην πυλωτή της πολυκατοικίας να πλένουν με το λάστιχο τα πεζοδρόμια, στη διαδρομή για τη δουλειά ,με το αμάξι τους να ξεχειλίζει από κουβάδες και κοντάρια.Ή σστο χώρο εργασίας με το πανάκι μικροφίμπρα στο ένα χέρι και με την σφουγγαρίστρα στο άλλο, να καθαρίζουν το γραφείο μας. Η δουλειά τους δυστυχώς δεν εκπέμπει καμία λάμψη ούτε έχει κάποια αίγλη! Όμως ποιος μπορεί να ζήσει ή να εργαστεί σε ένα πραγματικά βρώμικο περιβάλλον;

Η εργασία του καθαριστή μπορεί να μην τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας ούτε εκπέμπει λάμψη ή δόξα ,όσο απαραίτητη κι αν είναι.Ταυτόχρονα, είναι επιφορτισμένη με πολλά προβλήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση σε καθημερινή βάση. Ας δούμε ,με συμπάθεια, μερικά από αυτά:

Χημικά απορρυπαντικά.

Μπορεί το νερό να είναι το βασικό στοιχείο για οποιονδήποτε καθαρισμό, όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό. Σαπούνια, σκόνες και χλωρίνες είναι τα βασικά πολεμοφόδια του καθαριστή στη μάχη του εναντίον της βρώμας! Κι όπως όλα τα όπλα, όσο οικολογικά κι αν είναι αυτά, δεν είναι αθώα. Οκτώ και πλέον ώρες την ημέρα, οι έντονες μυρωδιές και τα αρώματα των απορρυπαντικών συντροφεύουν τον καθαριστή με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται μακροπρόθεσμα για την υγεία του.

Σκόνες-ρύποι.

Ο αντίπαλος του πολεμιστή μας επίσης δεν είναι αθώος, ούτε ακίνδυνος. Μικροσωματίδια σκόνης και ρύπων που αιωρούνται στους χώρους της μάχης, εισέρχονται καθημερινά στον οργανισμό του. Παρά τα μέσα προστασίας που μπορεί να χρησιμοποιεί, ο εχθρός μπορεί να είναι ύπουλος. Ιοί, βακτήρια και μικροοργανισμοί μπορεί να τον προσεγγίσουν μέσω της στοματικής και της ρινικής κοιλότητας ή και να μολύνουν τον οργανισμό του μέσω των χεριών του αν φερθεί απρόσεκτα.

Πρωινό ξύπνημα.


Προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να εξυπηρετήσουν το μάξιμουμ των πελατών, τα συνεργεία καθαρισμού ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης όταν οι περισσότεροι από εμάς ακόμη ονειρευόμαστε. Η μέρα για τους πολεμιστές μας έχει διαφορετικό ωράριο απ’ ότι για τους συνηθισμένους ανθρώπους. Όταν για εμάς, τους κοινούς θνητούς είναι πρωί, για αυτούς είναι ήδη μεσημέρι κι όταν το μεσημέρι έρθει για εμάς, για αυτούς κοντεύει βράδυ.

Μποτιλιαρίσματα- κίνηση.


Δυστυχώς, όσο νωρίς κι αν ξεκινήσουν τα συνεργεία καθαρισμού τις περιπλανήσεις τους, μόλις ο ήλιος φανεί στην πόλη, οι δρόμοι γεμίζουν ασφυκτικά από αυτοκίνητα και πεζούς. Έτσι η μετακίνηση των συνεργείων χάνει την ευκινησία της. Συνεργεία του δήμου, απορριμματοφόρα, σχολικά λεωφορεία, τρακαρίσματα κι ατελείωτα μποτιλιαρίσματα μετατρέπουν για το συνεργείο την συνέπεια που επιθυμούν να επιδείξουν σε καθημερινή πρόκληση.

Εγκληματικότητα – άστεγοι- προβλήματα ασφάλειας.

Το κέντρο της πόλης μας δυστυχώς δεν αποτελεί το πιο ασφαλές σημείο του πλανήτη. Το αντίθετο αποδεικνύεται συχνά καθώς δεν είναι σπάνιο, τα συνεργεία καθαρισμού να γίνονται μάρτυρες ή αυτοί πού πρώτοι θα διαπιστώσουν εγκληματικές ενέργειες ιδιαίτερα λόγω της ώρας που ξεκινούν την εργασία τους . Ανοιχτές πόρτες σε διαμερίσματα, βανδαλισμένες είσοδοι πολυκατοικιών, σπασμένα τζάμια, κλεμμένα ποδήλατα ή αντικείμενα από τους κοινοχρήστους χώρους συχνά γίνονται αντιληπτά από τους πρωινούς ή βραδινούς καθαριστές και βαρύνει τις δικές τους πλάτες η ενημέρωση των παθόντων ή της αστυνομίας. Ακόμη και οι ίδιοι δεν ξεφεύγουν από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην πόλη και πολύ συχνά πέφτουν και αυτοί θύματα κλοπής όχι μόνο χρημάτων, αλλά και αυτοκινήτων ή ακόμη και υλικών καθαρισμού. Άστεγοι ή ναρκομανείς στο κέντρο της πόλης που κοιμούνται και όχι μόνο, στις εισόδους των πολυκατοικιών, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την εργασία τους και τα αποτελέσματα της.

Ο τελευταίος δεν γελάει πάντα καλύτερα και τo παλιό δεν γίνεται καινούριο.

Ένα από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο καθαριστής είναι ότι πολύ συχνά το αποτέλεσμα της εργασίας του δεν ικανοποιεί τον πελάτη ή δεν είναι το αναμενόμενο. Καθώς ο καθαριστής είναι ο τελευταίος που επεμβαίνει, παραδείγματος χάριν, σε έναν νεόκτιστο χώρο, με την εργασία του αποκαλύπτει ζημιές ή αστοχίες που δεν ήταν ορατές κάτω από το στρώμα της σκόνης της οικοδομής. Επιπλέον πολυκαιρισμένοι ρύποι είναι δυνατόν να αλλοιώσουν την χημική σύσταση υλικών, να εισχωρήσουν σε βάθος στις επιφάνειες και να ενσωματωθούν σε αυτές αλλοιώνοντας το χρώμα ή την υφή τους. Όσο εξελιγμένα και εξειδικευμένα σκευάσματα κι αν διαθέτει στο οπλοστάσιο του, και πάλι ο καθαριστής απέχει από την ικανότητα να δημιουργήσει θαύματα.

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού-Αγένεια

Δεν είναι λίγες οι φορές που το σοβαρότερο πρόβλημα στην εκτέλεση μιας εργασίας δεν είναι η ιδία η εργασία, αλλά η αγένεια και ο άσχημος τρόπος συμπεριφοράς ανθρώπων που θεωρούν τους καθαριστές παιδιά ενός άλλου θεού, κατώτερους ή υποχρεωμένους να αποδέχονται την προσβολή τους. Αναίτια, αλλά έστω και με αιτία, μια απλή παρατήρηση ή επισήμανση μπορεί να μετατραπεί σε κόλαφος κοσμητικών επιθέτων του τύπου «σφουγγαρίστρα» και πολλών άλλων. Ξεχνούν πως και οι καθαριστές είναι άνθρωποι που εκτελούν μια σοβαρή εργασία, αξιοσέβαστοι, με τις οικογένειες τους και τις υποχρεώσεις τους, όπως είναι και οι ίδιοι. Το μόνο που αλλάζει είναι η εργασία και ξεχνούν πως καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή.

Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Είναι πολλά και καθημερινά όπως είναι και σε όλες άλλωστε τις εργασίες. Ο καθαρισμός ίσως δεν απαιτεί μεταπτυχιακά και τίτλους, χρειάζεται όμως ευσυνειδησία, υπομονή, συνέπεια, ευστροφία και επιμονή . Εν κατακλείδι, οι άνθρωποι που έχουν ταχθεί επαγγελματικά στην υπηρεσία αυτή, στον πόλεμο εναντίον της βρωμιάς, αξίζουν τον σεβασμό, την κατανόηση και την συμπάθειά μας. Και μια καλή κουβέντα καμιά φορά μπορεί να τους δώσει εκείνη την ώθηση που θα κάνει την εργασία τους ακόμη πιο αποτελεσματική.

Κωνσταντίνα Βούρβαχη