Πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν κλείσετε το σπίτι σας για τις καλοκαιρινές σας διακοπές!

Οι πολυαναμενόμενες διακοπές επιτέλους έφτασαν! Όμως πριν κλείσετε τις βαλίτσες σας , υπάρχουν ορισμένες εργασίες που πρέπει να γίνουν στο σπίτι σας. Έτσι,  όταν γυρίσετε θα έχετε να αντιμετωπίσετε μόνο την κατάθλιψη εξαιτίας της επιστροφής σας στους ρυθμούς της καθημερινότητας και όχι προβλήματα καθαριότητας και ζημιές στο σπίτι.
Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως θα βρείτε τα πράγματα ακριβώς όπως το αφήσατε ( απλώς ίσως λίγο σκονισμένα!)

1. Μην αφήσετε πεταμένα ρούχα και παπούτσια έξω από τα ντουλάπια σας για δύο λόγους. Αρχικά γιατί θα είναι πιο ευχάριστη η επιστροφή σας σε ένα σπίτι τακτοποιημένο. Κατά δεύτερον απλά ότι μείνει εκτός ντουλαπιών θα γεμίσει σκόνη και σίγουρα θα χρειάζεται πλύσιμο.

Προσοχή στην κουζίνα σας!

2.Αν έχετε βρώμικα πιάτα και ρούχα στα πλυντήρια φροντίστε να τα αδειάσετε. Βάλτε και τα δύο πλυντήρια να δουλέψουν έστω και με τα ελάχιστα λερωμένα πιάτα ή ρούχα. Τακτοποιήστε τα πιάτα στις θέσεις τους και αν δεν προλαβαίνετε να σιδερώσετε τα ρούχα, διπλώστε τα καλά και βάλτε τα σε ένα ντουλάπι για να μην σκονιστούν όσο θα λείπετε.

3. Στην κουζίνα καλό θα ήταν να αδειάσετε την τροφοθήκη και τα ντουλάπια σας από τρόφιμα που πιθανόν η ζέστη τα επηρεάζει. Ρύζια, όσπρια, δημητριακά, μπισκότα ακόμη και μακαρόνια. Καλό θα ήταν όλα να τοποθετηθούν μέσα στο ψυγείο για όσο θα λείπετε είτε σε σακούλες είτε σε βάζα. Έτσι δεν θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα μέσα στα ντουλάπια σας από τυχόν τρόφιμο που χαλάσει. Μην ξεχάσετε επιπλέον να σκουπίσετε καλά πάγκους και πατώματα.  Μην αφήσετε ψίχουλα ή και υπολείμματα τροφών στις επιφάνειες γιατί οι απρόσκλητοι επισκέπτες (κατσαρίδες, μυρμήγκια κλπ) ψάχνουν απεγνωσμένα για τέτοιες ευκαιρίες. Προσοχή στην ψωμιέρα που συνήθως την ξεχνάμε, μην αφήσετε ψωμιά και παξιμάδια.

 

4. Τα σφουγγάρια και τα wettex που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας, πλύντε τα στο πλυντήριο των πιάτων ή των ρούχων ή και απολυμάντε τα στον φούρνο μικροκυμάτων (αφήστε τα για 2-3 λεπτά). Καθαρίστε το νεροχύτη σας και αφήστε τα όσο το δυνατόν στεγνά στην πιατοθήκη σας.

5. Αυτή είναι η πραγματική ιδανική στιγμή για να κάνετε ένα ξεσκαρτάρισμα στο ψυγείο σας. Πετάξτε όποια τρόφιμα προφανώς θα χαλάσουν αν δεν τα πάρετε μαζί σας. Καθαρίστε με λίγο σαπούνι και νερό τα ράφια σας. Εαν έχετε τον χρόνο να κάνετε και έναν καλό καθαρισμό στις επιφάνειες του ψυγείου σας είναι σίγουρα μια δουλειά που θα την βρείτε αργότερα μπροστά σας.

6. Ίσως η πιο απαραίτητη από όλες τις άλλες δουλειές είναι να αδειάσετε όλους τους κάδους σκουπιδιών και να μην αφήσετε σκουπίδια πουθενά. Απολυμάνετε τους κάδους σας με λίγη χλωρίνη και αφήστε τους ανοιχτούς ( ειδικά το καλαθάκι του WC). Ιδανικότερα στο μπάνιο καλό θα ήταν να αφήσετε όσο το δυνατόν πιο καθαρές όλες τις επιφάνειες.

7. Τσεκάρετε τα φίλτρα του απορροφητήρα σας. Τώρα είναι η καλύτερη ώρα να αλλάξετε ή να πλύνετε τα γεμάτα λάδια φίλτρα του απορροφητήρα σας.

Προσοχή στις ηλεκτρικές συσκευές!

8. Μην αμελήσετε να σκεπάσετε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα για να αποφύγετε πιθανές βλάβες. Κλείστε τον γενικό του νερού για αποφυγή τυχών διαρροών. Κλείστε και να μην αφήσετε σε λειτουργία stand by τις τηλεοράσεις. Βγάλτε από την πρίζα ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρειάζονται όσο λείπετε. Βραχυκυκλώματα συμβαίνουν ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιούμε τις συσκευές.

 

 

Τώρα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τις διακοπές σας χωρίς έγνοιες για το σπίτι σας, να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε για τις λίγες ή αν είστε από τους τυχερούς, τις πολλές μέρες των διακοπών σας ! Μην ξεχνάτε πως όσο περισσότερα πράγματα κάνετε πριν φύγετε, τόσο λιγότερα θα έχετε μπροστά σας όταν επιστρέψετε!
Καλές διακοπές!

Κωνσταντίνα Βούρβαχη