Η θέρμανση με τα καλοριφέρ είναι ο τρόπος θέρμανσης που επιλέγουν οι περισσότεροι ένοικοι διαμερισμάτων. Στα μεγάλα αστικά κέντρα χρησιμοποιείται το πετρέλαιο ή το φυσικό  αέριο ως κύρια πηγή θέρμανσης ενώ το τζάκι ή το κλιματιστικό ακολουθούν . Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται αντλίες θερμότητας για την θέρμανση του σπιτιού με μεγάλη αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας. Στο άρθρο αυτό αναφερόμαστε στη συντήρηση του καυστήρα . Η συντήρηση καυστήρα είναι μια πολύ σημαντική και απαραίτητη διαδικασία.

Για ποιο λόγο η συντήρηση καυστήρα είναι απαραίτητη;

Η συντήρηση καυστήρα πετρελαίου είναι μια εργασία “ζωτικής” σημασίας για τον λέβητα. Ο λέβητας είτε πετρελαίου είτε φυσικού αερίου χρειάζεται επισκευή και καλή συντήρηση. Με τον όρο καλή εννοούμε την συχνή και κατάλληλη συντήρηση. Ακόμα και ο καυστήρας φυσικού αερίου που είναι μια νέα τεχνολογία γενικότερα θέλει συντήρηση. Γιατί; Είναι μια μηχανή και αυτή που μπορεί να παρουσιάσει βλάβες ή μικροπροβλήματα χωρίς την συντήρηση της. Η συχνότητα της εργασίας εξαρτάται από την παλαιότητα του καυστήρα, την πρότερη συντήρηση του και την ομαλή λειτουργία που είχε. Συνήθως πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και για τον έλεγχο ή την πρόληψη ενδεχόμενων προβλημάτων. Στο άρθρο αυτό αναφερόμαστε στον καυστήρα πετρελαίου.

Πώς γίνεται η εργασία;

Η κατάλληλη συντήρηση λέβητα αφορά επιγραμματικά:

1. Καθαρισμό του καυστήρα
2. Καθαρισμός θερμαντικής εσωτερικής επιφάνειας.
3. Έλεγχο του ανοδίου της εγκατάστασης.
4. Έλεγχο οργάνου αυτόματης πληρώσεως (νερά της εγκατάστασης)
5. Έλεγχο δοχείου διαστολής

Επίσης, είναι σημαντικό να ρυθμιστούν οι θερμοστάτες του λέβητα, του κυκλοφορητή (όλου του συστήματος γενικότερα) . Τέλος, ρυθμίζεται η αναλογία αέρα- πετρελαίου έτσι ώστε να γίνεται σωστή καύση και αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξοικονομήσει εώς και 40% μεγαλύτερη αποφυγή ρύπανσης του περιβάλλοντος .

Τί είναι το φύλλο ελέγχου;

Οι θερμουδραυλικοί, που ασχολούνται με τις συντηρήσεις καυστήρων, είναι υδραυλικοί που γνωρίζουν πως λειτουργεί η εγκατάσταση των συστημάτων θέρμανσης. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι θερμουδραυλικοί πρέπει να εκδίδουν σε κάθε συντήρηση φύλλο ελέγχου κάυσης και μετά από κάθε επίσκεψη για επισκευή ή συντήρηση να ενημερώνει το ημερολόγιο του λεβητοστασίου. Αυτό δεν αφορά μόνο τις πολυκατοικίες άλλα κάθε οίκημα που θερμαίνεται με καυστήρα πετρελαίου.

Ποιες άλλες εργασίες περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη εργασία;

Κάποιες από τις εργασίες που γίνονται είναι ο έλεγχος και ο καθαρισμός των εξαρτημάτων του λέβητα. Τέτοια εξαρτήματα είναι οι ακίδες ανάφλεξης, το φωτοκύτταρο(εάν υπάρχει), η αντλία πετρελαίου, ο στροβιλιστήρας και τα φίλτρα του πετρελαίου. Σημαντικότατη εργασία είναι ο έλεγχος για διαρροες πετρελαίου. Αυτός ο έλεγχος πραγματοποιείται πρώτα στους σωλήνες μεταφοράς πετρελαίου και έπειτα στην αντλία πετρελαίου. Ο έλεγχος αυτός είναι πολύ μεγάλης σημασίας προφανώς για λόγους ασφαλείας. Καλό είναι να ελέγχεται κάποιες φορές και η καμινάδα του καυστήρα για τον ομαλό ελκυσμό του καπνού. Είναι χρήσιμο για την βέλτιστη απόδοση και την εξοικονόμηση καυσίμου.

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για την συντήρηση καυστήρα;

Η εποχή που συνήθως γίνονται οι περισσότερες συντηρήσεις είναι τον χειμώνα και ειδικότερα τους μήνες Ιανουάριο με Φεβρουάριο που στην Ελλάδα κάνει το περισσότερο κρύο. Παρόλα αυτά η κατάλληλη εποχή είναι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Είναι γεγονός ότι μπορεί να μην είναι πάντα τόσο κρύοι μήνες αλλά η αρχή της χειμερινής σεζόν είναι η καλύτερη για την συντήρηση του καυστήρα σας . Είναι η καλύτερη από την άποψη ότι προλαμβάνονται ζημιές, δουλεύει καλύτερα ο καυστήρας την ερχόμενη σεζόν και εξοικονομείτε καύσιμο και χρήματα.
Επίσης, το τέλος του χειμώνα είναι η κατάλληλη εποχή για την συντήρηση καυστήρα καθώς ο καυστήρας έχει δουλέψει αρκετά και χρειάζεται έναν προληπτικό έλεγχο και μικροεπισκευές. Ο προληπτικός έλεγχος είναι αναγκαίος για να μην προκύψουν μελλοντικά προβλήματα. Αν στον έλεγχο προκύψουν βλάβες μπορεί να χρειαστούν επισκευές.

Πηγή: www.thestival.gr