Είτε έχουμε κεντρική, είτε αυτόνομη θέρμανση, η σωστή συντήρηση και ο καθαρισμός των θερμαντικών σωμάτων, συνεπάγεται οικονομία και σωστή θερμαντική απόδοση στο χώρο μας.

Πώς καταλαβαίνουμε πως τα θερμαντικά σώματα θέλουν εξαέρωση και κάθε πότε πρέπει να την κάνουμε;

Εξαέρωση πρέπει κάνουμε όταν ακούμε θόρυβο από το σώμα σαν να κοχλάζει ή όταν όταν βλέπουμε ότι η επιφάνεια του σώματος είναι κρύα από τη μέση και πάνω και ζεστή από τη μέση και κάτω.
Τα θερμαντικά σώματα πρέπει να εξαερώνονται πριν από την πρώτη έναρξη του κεντρικού συστήματος της θέρμανσης. Εάν διαπιστώσουμε ότι πρέπει ενδιάμεσα της σεζόν να ξανακάνουμε εξαέρωση, το κάνουμε όταν η θέρμανση είναι σβηστή. Επίσης, καλό θα είναι να γίνεται συντήρηση- έλεγχος καλής λειτουργίας του καυστήρα, καθαρισμός εσωτερικά του λέβητα, έλεγχος- μέτρηση πίεσης  δοχείου διαστολής, όταν πρόκειται για κλειστού τύπου, διάταξης πλήρωσης και έλεγχος ασφάλειας νερού του συστήματος.

Πώς επιλέγουμε το σωστό θερμαντικό σώμα για το χώρο μας;

Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι η θέρμανση που χρειάζεται ο χώρος σε θερμίδες . Όταν καταλήξουμε στις θερμίδες του χώρου, μετράμε τις διαστάσεις του σημείου που θα το τοποθετήσουμε και επιλέγουμε το σωστό σώμα με βάσει τις αντίστοιχες προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Πώς συντηρούνται τα θερμαντικά σώματα;

Γενικά, τα θερμαντικά σώματα δεν χρειάζονται συντήρηση, καλό θα είναι όμως ανά τακτά διαστήματα να καθαρίζονται ενδιάμεσα στις φέτες ή τους μαιάνδρους. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε πως η πίεση, η θερμοκρασία, η σκληρότητα του νερού του κλειστού κυκλώματος, καθώς και η υγρασία του χώρου επηρεάζουν την αντοχή τους στο χρόνο.

Πώς απομονώνουμε κάποιο θερμαντικό σώμα σε περίπτωση διαρροής;

Καταρχάς, κλείνουμε τους διακόπτες που πρέπει να βρίσκονται στο
θερμαντικό σώμα. Εάν δεν υπάρχουν διακόπτες, τότε αδειάζουμε την κεντρική θέρμανση μέχρι την στάθμη νερού που βρίσκεται το θερμαντικό σώμα .

Πώς γίνεται η αντικατάσταση θερμαντικού σώματος;

Καταρχάς κλείνουμε τους διακόπτες που πρέπει να βρίσκονται στο θερμαντικό σώμα. Εάν δεν υπάρχουν διακόπτες, τότε αδειάζουμε την κεντρική θέρμανση μέχρι την στάθμη νερού που βρίσκεται στο θερμαντικό σώμα και ξεβιδώνουμε τα ρακόρ του. Ξεκρεμάμε το σώμα από τα στηρίγματα και με την αντίστροφη διαδικασία τοποθετούμε το καινούργιο σώμα. Φυσικά, η παραπάνω αντικατάσταση, πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία ή τεχνίτες.

Τί πρέπει να προσέχει κανείς όταν προσθέτει πετρέλαιο στον καυστήρα θέρμανσης;

Πρέπει να ελέγχεται οπτικά για η στεγανότητα της δεξαμενής, να μετρούνται και να καταγράφονται τα λίτρα που έχει από πριν μέσα και να περιμένει τουλάχιστον 10 λεπτά από το σταμάτημα του ανεφοδιασμού και την απομάκρυνση της μάνικας από το σημείο γεμίσματος για την τελική μέτρηση των λίτρων που μπήκαν στη δεξαμενή.

Ο απαραίτητος καθαρισμός των θερμαντικών σωμάτων

Ειδικά τον χειμώνα τα καλοριφέρ με την συνεχή χρήση της θέρμανσης συγκεντρώνουν σκόνη ευκολότερα. Όσο παχύτερο είναι το στρώμα της σκόνης τόσο χειρότερη είναι η απόδοση του καλοριφέρ.

Η σκόνη που πιθανόν να έχει εγκλωβιστεί πάνω στο σώμα του καλοριφέρ δυσκολεύει την ροή την θερμότητας μέσα στον χώρο. Αν δεν καθαρίζετε τα σώματα του καλοριφέρ εκτός από βεβαρημένη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σπιτιού σας θα έχετε και αυξημένους λογαριασμούς που μπορεί να φτάσουν και το 20%. Έτσι το σύστημα θέρμανσης θα χρειαστεί να δουλέψει περισσότερο χρόνο για να πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία.

 

Είναι σημαντικό είτε είστε ο ιδιοκτήτης είτε ο ενοικιαστής του σπιτιού να καθαρίζετε σχολαστικά και προσεκτικά τα καλοριφέρ μια φορά τον χρόνο. Καλό είναι να τα φρεσκάρετε κάθε δεκαπενθήμερο έτσι ώστε να είναι σε καλή κατάσταση όλο τον χρόνο. Ο καθαρισμός του καλοριφέρ δεν θα σας κάνει πλούσιους αλλά σίγουρα θα μειώσει τα έξοδα της θέρμανσης.

Γιατί σκονίζεται το καλοριφέρ;

Σκόνη υπάρχει μέσα στον αέρα που αναπνέουμε και βρίσκεται στο σπίτι. Μέσα στην σκόνη υπάρχουν πολλές ουσίες όπως γύρη, τρίχες, ίνες από χαρτί, χώμα και πάρα πολλά άλλα. Η σκόνη κυκλοφορεί μέσα στον χώρο και παγιδεύεται στο καλοριφέρ. Πως όμως γίνεται αυτό;

Όπως ξέρουμε ο ζεστός αέρας που είναι πιο ελαφρύς ανεβαίνει πιο ψηλά μέσα στον χώρο. Αντίστοιχα ο κρύος αέρας που είναι βαρύτερος κάθεται στο κάτω μέρος του δωματίου. Έτσι λοιπόν ο παγωμένος αέρας που περιέχει την σκόνη περνά από το κάτω μέρος του καλοριφέρ ζεσταίνεται και βγαίνει από το πάνω μέρος. Καθώς περνά μέσα από το καλοριφέρ εναποθέτει και ένα μέρος της σκόνης που κουβαλάει. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται συνέχεια και ιδιαίτερα όταν το σύστημα θέρμανσης είναι σε λειτουργία και το καλοριφέρ είναι ζεστό.

Είναι πολύ πιθανό να μην έχετε ποτέ δει ή ακόμα σκεφτεί πως η σκόνη συσσωρεύεται πάνω και μέσα στα πτερύγια του καλοριφέρ. Έτσι λοιπόν όταν αποφασίσετε να κάνετε ένα σωστό καθαρισμό του καλοριφέρ, μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως από την σκόνη που είναι συγκεντρωμένη εκεί.

Υλικά για τον καθαρισμό του καλοριφέρ.

Πριν ξεκινήστε το καθαρισμό του καλοριφέρ καλό είναι να έχετε πρόχειρα όλα τα υλικά που θα χρειαστούν. Όλα τα απαιτούμενα υλικά για τον καθαρισμό υπάρχουν σίγουρα στο σπίτι σας. Έτσι λοιπόν θα χρειαστείτε.

  • Ένα ξεσκονόπανο
  • Μια ηλεκτρική σκούπα
  • Ένα κουβά για την σαπουνάδα
  • Σφουγγάρι και κάποιο ύφασμα για τον καθαρισμό
  • Πετσέτα
  • Σκουπόξυλο
  • Σελοτέιπ
  • Σεσουάρ

Καθαρισμός του καλοριφέρ

Ακολουθείστε τις οδηγίες για τον καθαρισμό του καλοριφέρ ζεσταθείτε αποτελεσματικά και μειώστε τα έξοδα θέρμανσης.

  • Κλείστε την θέρμανση. Βεβαιωθείτε ότι το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού είναι κλειστό και τα καλοριφέρ κρύα. Εάν έχετε αυτόνομη θέρμανση θα πρέπει να δείτε πως ο θερμοστάτης είναι κλειστός. Εάν μένετε σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση χωρίς αυτονομία κάντε τον καθαρισμό σε ώρες που δεν λειτουργεί η θέρμανση.
    Με την θέρμανση κλειστή έχετε την μέγιστη ασφάλεια. Ο καθαρισμός του καλοριφέρ μπορεί να γίνει σχολαστικά και χωρίς να έχετε τον κίνδυνο να καείτε.
  • Με την θέρμανση κλειστή ο καθαρισμός είναι πιο αποτελεσματικός. Δεν θα υπάρχει η ροή του κρύου – ζεστού αέρα μέσα από το καλοριφέρ και έτσι ο καθαρισμός θα γίνει καλύτερα.
  • Βγάλτε την ηλεκτρική σκούπα από την ντουλάπα. Για την αρχή το καλύτερο είναι να αφαιρέσετε όσο περισσότερη σκόνη μπορείτε. Έτσι λοιπόν η ηλεκτρική σκούπα είναι το ιδανικό εργαλείο.
    Εάν έχετε τα ειδικά εξαρτήματα της ηλεκτρικής σκούπας καλό είναι να τα χρησιμοποιήσετε. Εάν έχετε τα κατάλληλα εξαρτήματα ίσως να μπορέσετε να καθαρίσετε και από την πίσω μεριά του καλοριφέρ αλλά και ανάμεσα στις επιφάνειες. Εάν δεν τα έχετε μην ανησυχείτε υπάρχουν και άλλοι τρόποι να απομακρύνετε την σκόνη από το καλοριφέρ σας.
  • Καθαρισμός με βούρτσα. Υπάρχουν ειδικές βούρτσες στο εμπόριο που μπορείτε να τις χρησιμοποιήστε. Εάν δεν έχετε μια τέτοια βούρτσα μπορείτε εύκολα να φτιάξετε μια. Θα χρειαστείτε ένα σκουπόξυλο ή ένα μακρύ χάρακα. Γύρω του θα τυλίξτε κάποιο ύφασμα με σελοτέιπ. Με αυτό το «εργαλείο» ξεκινήστε τον καθαρισμό στο πίσω μέρος του καλοριφέρ. Καθαρίστε ενδιάμεσα στις επιφάνειες μέχρι να καθαρίσει εντελώς από την σκόνη όλη η επιφάνεια του καλοριφέρ.
  • Χρησιμοποιήστε το σεσουάρ. Εάν θέλετε να διώξετε ότι έχει απομείνει από την σκόνη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σεσουάρ – μπιστολάκι για τα μαλλιά. Απλά φυσήξτε ενδιάμεσα στις επιφάνειες του καλοριφέρ και απομακρύνετε την σκόνη.
  • Σαπούνι και νερό. Γεμίστε τον κουβά με χλιαρό νερό. Μπορείτε να βάλετε κάποιο απορρυπαντικό για σαπουνάδα. Καθαρίστε σχολαστικά το καλοριφέρ προσέχοντας να μην λερώσετε το πάτωμα ή το χαλί.

 

Συμβουλές για τον καθαρισμό καλοριφέρ.

  • Καθαρίζετε τα σώματα ταχτικά έστω μόνο με την ηλεκτρική σκούπα.
  • Καθαρισμός του καλοριφέρ το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη περίοδος για να καθαρίσετε σχολαστικά τα καλοριφέρ.
  • Εάν θέλετε να τα καθαρίσετε σχολαστικά μπορείτε να βγάλετε τα σώματα από τον τοίχο και να τα συντηρήσετε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.
  • Αποφύγετε τον καθαρισμό των επιφανειών με σκληρά υλικά-σφουγγαράκια που μπορεί να τραυματίσουν την επιφάνεια του καλοριφέρ.
  • Εάν δεν έχετε τις κατάλληλες γνώσεις αποφύγετε να αποσυνδέστε τα ηλεκτρικά σώματα- panel. Απλά καθαρίστε την εξωτερική επιφάνεια.
  • Επίμονοι λεκέδες όπως η νικοτίνη ίσως χρειαστούν κάποιο ειδικό καθαριστικό.
  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήστε και ατμό με προσοχή βάζοντας μια πετσέτα στο κάτω μέρος του καλοριφέρ.

 

Τα βρώμικα καλοριφέρ είναι επικίνδυνα για την υγεία σας και επιζήμια για την τσέπη σας. Εάν δεν μπορείτε η δεν έχετε τον χρόνο να καθαρίσετε τα καλοριφέρ, τότε καλέστε ένα συνεργείο καθαρισμού τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

Πηγές : vrisko.gr και greenbuilding.gr