Τα Χριστούγεννα πέρασαν, ο νέος Χρόνος έφτασε και οι μέρες που θα ξεστολίσουμε για άλλη μια φορά το χριστουγεννιάτικο δέντρος μας πλησιάζουν! Εθιμοτυπικά, μετά τα Φώτα και του Αι Γιαννιού, είναι η ώρα του ξεστολίσματος!
Και αν το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι μια ευχάριστη διαδικασία που μας γεμίσει χαρά και για την οποία ανυπομονούμε, το ξεστόλισμα είναι μια βαρετή αγγαρεία που δεν βλέπουμε την ώρα να τελειώσει!

 

 

 

Το 1ο μεγάλο θέμα είναι πως θα πρέπει να καθαρίσουμε το δέντρο μας! Τόσες μέρες στολισμένο δίπλα στο παράθυρο μας, έχει σίγουρα μαζέψει πολύ σκόνη! Θα το αποθηκεύσουμε έτσι βρώμικο? Φυσικά και όχι! Πως όμως θα το καθαρίσουμε, έτσι ώστε την επόμενη χρονιά να το βγάλουμε από το κουτί του καθαρό, λαμπερό και έτοιμο για να το στολίσουμε?

Καθαρισμός Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Ένας τρόπος καθαρισμού είναι ο εjής:  αφού το ξεστολίσουμε και το αποσυναρμολογήσουμε  να το βγάλουμε στο μπαλκόνι μας. Εκεί , θα ψεκάσουμε τα κλαδιά του και όλα του τα κομμάτια με ένα διάλυμα που θα έχουμε φτιάξει από 3 μέρη νερού και ένα μέρος ξύδι! Το αφήσουμε να στεγνώσει. Μετά τα σκουπίζουμε όλα με μια πετσέτα για να φύγει η βρωμιά και η σκόνη. Έτσι, και αφού έχει στεγνώσει καλά, το αποθηκεύουμε. Προσοχή : είναι σημαντικό να είναι εντελώς στεγνά όλα τα μέρη του, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αναπτυχθεί μούχλα μέσα στο κουτί από την υγρασία!

Ένας πιο απλός και γρήγορος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε το σκουπάκι χειρός. Με αυτό θα περάσετε ένα ένα τα κλαδιά και όλα τα μέρη του δέντρου. Το σκουπάκι θα τραβήξει όλη την σκόνη που έχει καθίσει πάνω του όλες αυτές τις μέρες! Εάν δεν έχετε σκουπάκι , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σας σκούπα. Απλά τοποθετήστε το εξάρτημα για το ξεσκόνισμα και ρυθμίστε στην αντίστοιχη ένταση για ξεσκόνισμα.

Αποθήκευση Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Για την αποθήκευση του χριστουγεννιάτικου δέντρου υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές. Μπορείτε απλά να το βάλετε μέσα στην κούτα του ( εκεί φυλάτε πάντα και το χαρτί με την περιγραφή της συναρμολόγησης). Μπορείτε ακόμη να το τυλίξετε σε παλιά σεντόνια ή τραπεζομάντηλα είτε ολόκληρο, είτε αποσυναρμολογημένο. Με αυτό τον τρόπο σίγουρα δεν θα γεμίσει σκόνη.

Extra tip: Παλιές ζώνες που δεν φοράτε  μπορούν να σας βοηθήσουν να δέσετε τα κλαδιά του δέντρου για πιο εύκολη αποθήκευση!

Εάν είναι σχετικά μικρό, μπορείτε να το τυλίξετε με ζελατίνα συσκευασίας  ή ακόμη και με  bubble wrap ( το γνωστό με τις κυψέλες αέρα που όλοι θέλουμε να σπάμε). Στη συνέχεια  κλείστε το γύρω γύρω με κολλητική ταινία. Σε αυτή την περίπτωση θα πιάνει τον λιγότερο δυνατό χώρο.  Την επόμενη χρονιά , κόβετε με ψαλίδι την ζελατίνα ή το αεροπλάστ  και το δέντρο είναι έτοιμο!

 

Άλλη μια ιδέα είναι οι ειδικές τσάντες αποθήκευσης που θα βρείτε στο εμπόριο. Προσέξτε μόνο να προμηθευτείτε το μέγεθος που ταιριάζει στο δέντρο σας .

Ενώ  στο στόλισμα του δέντρου όλοι θέλουν να συμμετέχουν, το ξεστόλισμα είναι συνήθως μια μοναχική διαδικασία!! Μην το επιτρέπετε αυτό! Ζητήστε την συμμετοχή όλης της οικογένειας και για αυτή την εργασία!

 

Εάν το δέντρο σας είναι μεγαλύτερο, καλό θα ήταν να αποθηκεύσετε τα κλαδιά ομαδοποιημένα σύμφωνα με το σημείο τοποθέτησης! Αυτό το κόλπο θα σας βοηθήσει πολύ την επόμενη χρονιά που θα στολίσετε το δέντρο σας. Δεν θα χρειάζεται να ψάχνετε να ξεχωρίσετε την αρίθμηση στα κλαδιά που τοποθετούνται στα διαφορετικά επίπεδα του δέντρου!

Και αφού τελειώσετε με το δέντρο, έχετε όλα τα υπόλοιπα στολίδια που σίγουρα δεν είναι και λίγα!

Αποθήκευση Χριστουγεννιάτικων στολιδιών

Πριν από όλα τα υπόλοιπα, είναι σημαντικό να ξεσκονίζετε με ένα πανάκι τόσο τα στολίδια του δέντρου όσο και όλα τα διακοσμητικά. Τόσες ημέρες έχουν μαζέψει και αυτά σκόνη. Για να διατηρήσουν την λάμψη και την ομορφιά τους πρέπει να αποθηκευτούν καθαρά!

Εδώ υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και πολλά κόλπα που θα σας βοηθήσουν για την αποθήκευση.

Θήκες αυγών, πλαστικά ποτήρια, σακουλάκια, κούτες γλυκών, κουτιά παπουτσιών κλπ είναι μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποθηκεύσετε μπάλες και στολίδια. Απλά, για τα πιο εύθραυστα και για να τα έχετε προστατευμένα, καλό είναι να τα τυλίγεται  και πάλι με bubble wrap , κόλλες περιτυλίγματος ή έστω με χαρτιά από περιοδικά και εφημερίδες!

Extra tip: Κάλο είναι, στα κουτιά και στις κούτες να τοποθετείτε silica gel (αυτά τα μικρά λεύκα σακουλάκια που υπάρχουν σε διάφορα πράγματα που αγοράζετε όπως παπούτσια κλπ) τα οποία τραβούν την υγρασία και δεν επιτρέπουν τη δημιουργία μούχλας.

 

Γιρλάντες και λαμπάκια

Για να μην μπλεχτούν γιρλάντες και λαμπάκια επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομμάτια από χαρτόνι (το ρολό του χαρτιού WC είναι μια πολύ καλή ιδέα), μπουκάλια νερού , κρεμάστρες, ακόμη και το κουτί του καφέ! Οποιοδήποτε αντικείμενο γύρω από το οποίο μπορείτε να τυλίξετε τις γιρλάντες ή και λαμπάκια! Με αυτόν τον τρόπο την επόμενη χρονιά δεν θα ταλαιπωρηθείτε να τα ξεμπερδέψετε!

Extra tip: Θυμηθείτε   όταν αποθηκεύσετε τα στολίδια σε μεγαλύτερες κούτες , κάτω κάτω αλλά και ενδιάμεσα τοποθετήστε  κουκλάκια,  χριστουγεννιάτικες κάλτσες και άλλα μαλακά διακοσμητικά, ώστε  να απορροφούνται οι  κραδασμοί!

Και αφού ξεστολίσατε και κρύψατε ότι θυμίζει Χριστούγεννα ήρθε η ώρα της καθαριότητας! Νομίζατε πως τελειώσατε? Δυστυχώς όχι ακόμη…. μια καλή καθαριότητα σε όλους τους χώρους του σπιτιού είναι το απαιτούμενο μετά το ξεστόλισμα!

Και κάπως έτσι ολοκληρώνονται οι εορταστικές ημέρες και επιστρέφουμε στην καθημερινότητά μας με μια ευχή: να έχουμε μια καλή χρονιά και να είμαστε όλοι καλά μέχρι τον επόμενο Δεκέμβρη που θα ξαναστολίσουμε το δέντρο και το σπίτι μας!