Ένα κοινό πρόβλημα που απασχολεί όλους τους γονείς είναι τα χιλιάδες σκόρπια παιχνίδια μέσα στο σπίτι. Παιχνίδια στο σαλόνι, στο παιδικό δωμάτιο, στην κουζίνα.

Πως μπορούν να μάθουν τα παιδιά την σημασία της τάξης;

 

Οι γονείς από πολύ μικρή ηλικία πρέπει να μάθουν τα παιδιά να συμμετέχουν στην καθαριότητα και το συγύρισμα του σπιτιού. Μέσω αυτής της διαδικασίας τα παιδιά καταλαβαίνουν πως κάθε τους πράξη έχει και συνέπειες.

Αφού τελειώσουν με το παιχνίδι τους, θα πρέπει να μαζέψουν τα παιχνίδια και να καθαρίσουν το χώρο.

Από ποια ηλικία είναι το παιδί σε θέση να συμμετάσχει σε αυτό;

Όσο πιο μικρό είναι τόσο το καλύτερο. Από την ηλικία των 1,5 με 2 ετών τα παιδιά είναι έτοιμα να μας βοηθήσουν στην τακτοποίηση του χώρου. Αρκεί, φυσικά, να κάνετε τη διαδικασία λίγο πιο «ενδιαφέρουσα» γι αυτά.

Πως μπορείτε να το κάνετε σαν παιχνίδι;

Βάζοντας μουσική, τραγουδώντας όσο συγυρίζετε ή παίζοντας το παιχνίδι «ποιος θα βάλει τα περισσότερα παιχνίδια στο καλάθι;». Το παιδί μ’ αυτόν τον τρόπο μαθαίνει την σημασία της τάξης ευχάριστα και διασκεδαστικά.

Εσείς ως πρότυπο: Τα παιδιά μιμούνται προκειμένου να μάθουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο. Βλέποντάς σας τακτικούς και οργανωτικούς, τους δίνετε το έναυσμα να προσπαθήσουν να γίνουν κι εκείνα σαν εσάς, τακτοποιώντας τα πράγματά τους.

Επιβραβεύστε τα: Είναι πολύ σημαντικό να επαινείται τα παιδιά όταν συμπεριφέρονται με σωστό τρόπο. Με τον έπαινο τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι έκαναν κάτι σωστό και έτσι θέλουν να το επαναλάβουν. Μην ξεχνάτε λοιπόν να τους λέτε μπράβο όταν σας φέρνουν τη σκούπα για να σκουπίσετε το πάτωμα, όταν βουτάνε το σφουγγαράκι στο νερό για να καθαρίσουν το τραπέζι ή όταν βάζουν τα παιχνίδια στη θέση τους. Γενικά, κάθε φορά που τα παιδιά σας συμμετέχουν στην καθαριότητα ή το συγύρισμα του σπιτιού θα πρέπει να τα επιβραβεύετε και να τα ευχαριστείτε για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Υπεύθυνα παιδιά: Στην ηλικία των 3 με 4 ετών τα παιδιά είναι πλέον σε θέση να τακτοποιούν και να «φροντίζουν» μόνα τους τα πράγματά τους. Παρ όλα αυτά, κάποιες φορές μπορεί να τεμπελιάζουν λίγο περισσότερο απ ότι θα έπρεπε ή να ξεχνιούνται. Δεν ξεχνάμε λοιπόν να τους θυμίζετε ότι το συγύρισμα της ακαταστασίας είναι δική τους ευθύνη και υποχρέωση καθώς είναι άδικο για εσάς να τα μαζέψετε.

 

 

Πηγή: www.jenny.gr