Μάρμαρο: ένα φυσικό υλικό με ευαισθησίες

Όπως όλοι γνωρίζουμε το μάρμαρο είναι φυσικό υλικό και ως τέτοιο διαθέτει πόρους. Η εμφάνισή του είναι εξαιρετικά όμορφη αλλά το λέκιασμά του είναι εύκολο και οφείλεται στη διείσδυση διαφόρων οργανικών και ανόργανων ρύπων στους πόρους του. Οι ρύποι αυτοί προκαλούν χρωματικές αλλοιώσεις οι οποίες είναι περισσότερο εμφανείς στα ανοιχτόχρωμα και ιδιαίτερα στα μονόχρωμα , χωρίς πολλά νερά , μάρμαρα.

Αν λοιπόν τα μάρμαρα είναι παλιά και έχει υποχωρήσει η αρχική τους κρυσταλλοποίηση ( το φιλμ προστασίας που έχουν από την αρχή που τοποθετήθηκαν) ή αν δεν έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, προστασίας μέσω πρόσφατης κρυσταλλοποίησης , τότε είναι ακόμη πιο ευάλωτα στους λεκέδες. Αν οι λεκέδες δεν απομακρυνθούν άμεσα, με την πάροδο του χρόνου διεισδύουν όλο και πιο βαθιά κάτω από την επιφάνεια . Σε αυτή την περίπτωση ο καθαρισμός γίνεται πολύ πιο δύσκολος.

Ποια υλικά λεκιάζουν το μάρμαρο

Λεκέδες μπορούν να δημιουργήσουν πολλά υλικά και τρόφιμα. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε το κρασί, το λάδι, το λεμονί, το ξύδι . Κόκκινες σάλτσες και η ντομάτα, ο καφές και το τσάι, οι χυμοί και άλλα τρόφιμα επίσης κάνουν ζημιά. Αλλά και υλικά όπως μελάνια και μπογιές , ξύλα, σίδερα (ειδικά αν σκουριάζουν), φυτά, καλλυντικά ακόμη και άλατα νερού που δεν απομακρύνονται άμεσα. Ακόμη και το σαπούνι, που χρησιμοποιούμε για το σφουγγάρισμα. Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργεί επάνω στις μαρμάρινες επιφάνειες λεπτά, αδιαφανή, ολισθηρά και αδιαπέραστα από το νερό στρώματα. Το αποτέλεσμα είναι να  μειώνεται αισθητά τη λάμψη και τη γυαλάδα του μαρμάρου .

Καθαρισμός μαρμάρου

Πρόσφατοι λεκέδες όλων των ειδών, πιθανών να αφαιρούνται με λίγη προσπάθεια. Ωστόσο, το πόσο καλά θα αφαιρεθούν , εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο τύπος του μαρμάρου, το είδος κατεργασίας του, το είδος του λεκέ, η παλαιότητά του  είναι κάποιοι από αυτούς. Για τους παλαιούς λεκέδες τα πράγματα είναι αρκετά πιο δύσκολα. Πάντως ακόμη κι αν αφαιρεθεί ο λεκές, το θάμπωμα που μένει από την ουσία που δημιούργησε τον λεκέ, δεν μπορεί να αποκατασταθεί με καθαρισμό. Αυτό συμβαίνει γιατί ο λεκές δημιουργήθηκε από ουσία με όξινο pH (<7) η οποία προκάλεσε την επιφανειακή διάβρωση του μαρμάρου.

Για τον καθαρισμό των μαρμάρων επιβάλλεται η χρήση προϊόντων με ουδέτερο ph. Αντενδείκνυται σαφώς η χρήση χλωρίνης και άλλων ισχυρών καθαριστικών καθώς ακόμη και σε μικρές επιφάνειες μπορεί να προκαλέσουν φθορές που και αυτές θα εξαρτηθούν από το είδος και την ποιότητα του μαρμάρου.

Είναι σκόπιμο ,λοιπόν, να προμηθευόμαστε από το εμπόριο απορρυπαντικά και καθαριστικά σκευάσματα ειδικά για μάρμαρα ρωτώντας τους ειδικούς. Μάλιστα στο εμπόριο κυκλοφορούν και ειδικές συσκευασίες για ιδιώτες που θέλουν μόνοι τους να καθαρίσουν τοπικά τα μάρμαρα τους από λεκέδες, Σε αυτές, περιλαμβάνονται και λειαντικά pad για την επαναφορά του γυαλίσματος, όπου χρειάζεται.

Μια καλή, εύκολη και οικονομική λύση , που σε πολλές περιπτώσεις έχει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα είναι το τοπικό τρίψιμο με σκόνη καθαρισμού και σκληρό, πράσινο, σφουγγάρι. Ίσως δεν ενδείκνυται για μεγάλες επιφάνειες καθώς είναι χρονοβόρο και κουραστικό.

Για μεγάλες επιφάνειες και για δύσκολες περιπτώσεις, λύση μπορούν να δώσουν μόνο οι επαγγελματίες του είδους.

 

Επιμέλεια : Kωνσταντίνα Βούρβαχη