Ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών σε συνδυασμό με τους κανόνες ατομικής υγιεινής είναι τα όπλα μας για την καταπολέμηση του Covid-19 .

Στη μάχη κατά του Coronavirus (COVID-19), παράλληλα με  την καλή υγιεινή των χεριών και  την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, πρέπει επίσης να εξασκηθούμε στην καλή υγιεινή και καθαριότητα των επιφανειών.
Και οι δύο αυτές τακτικές,  είναι απαραίτητες για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Οι οδηγίες των φορέων  σχετικά με την καταπολέμηση του COVID-19 δηλώνουν ότι οι επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται χρησιμοποιώντας μια διαδικασία δύο σταδίων. Το πρώτο στάδιο είναι να χρησιμοποιήσουμε  ένα απορρυπαντικό -καθαριστικό. Στην συνέχεια χρησιμοποιούμε ένα αποτελεσματικό απολυμαντικό.

 

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ απορρυπαντικών και καθαριστικών?

Ωστόσο,  συχνά υπάρχει σύγχυση  σχετικά με τις διαφορές μεταξύ καθαριστικών, απορρυπαντικών  και απολυμαντικών.

 Καθαρισμός είναι η απομάκρυνση ακαθαρσιών, ρύπων και άλλων υλικών από τις επιφάνειες. Για να είναι ο καθαρισμός αποτελεσματικός , πρέπει να χρησιμοποιηθεί  ένα κατάλληλο χημικό απορρυπαντικό, ικανό να διαλύσει και να αφαιρέσει λίπη, βρωμιά, υπολείμματα τροφίμων κλπ.

Η απολύμανση χρησιμοποιεί χημικές ουσίες για να σκοτώσει μικροοργανισμούς (βακτήρια, ιούς, μύκητες κ.λπ.) σε επιφάνειες ή αντικείμενα. Τα απολυμαντικά δεν  έχουν τόσο καλά αποτελέσματα σε επιφάνειες που είναι βρώμικες .

Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται πάντοτε καθαρισμός πριν από την απολύμανση για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα και να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης μιας μόλυνσης.

Για χώρους όπου κυκλοφορούν πολλοί άνθρωποι  συνιστώνται ιοκτόνα προϊόντα ,ιδιαίτερα εάν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα ή πιθανότητες για κρούσμα. Για χώρους με χαμηλότερη κίνηση ανθρώπων, αρκούν οι τυπικές διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης.

Τα νέα καθαριστικά-απολυμαντικά προϊόντα

Πλέον κυκλοφορούν πολλά  απολυμαντικά που  μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τα δύο στάδια της διαδικασίας . Αρχικά για την καθαριότητα και στη συνέχεια για την απολύμανση.

Εκτός από το πόσο πρακτική  είναι αυτή η δυνατότητα  του απολυμαντικού που θα κάνει τη δουλειά και της καθαριότητας  και της απολύμανσης (καθαρίζοντας και στη συνέχεια εξολοθρεύοντας  βακτήρια και ιούς ) υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή του σωστού προϊόντος.

Πόσο ασφαλές  είναι το προϊόν για τους χρήστες; Τι επιπτώσεις  έχει  στο περιβάλλον, τόσο ως προς τα χημικά όσο και από τα πλαστικά απόβλητα; Πώς χρησιμοποιείται το προϊόν και είναι πρακτικός ο χρόνος που χρειάζεται για να δράσει αποτελεσματικά?  Είναι φιλικό  με τις  επιφάνειες  που θέλουμε να καθαρίσουμε?  Είναι συμβατό με  άλλα προϊόντα καθαρισμού;

Πως να επιλέξετε το σωστό καθαριστικό-απολυμαντικό?

 Όταν επιλέγετε το σωστό απολυμαντικό για έναν χώρο εργασίας, για παράδειγμα, χρειάζεστε ένα προϊόν χωρίς έντονο  άρωμα. Επίσης , θα πρέπει να εξετάσετε τον χρόνο που απαιτεί για να δράσει αποτελεσματικά αλλά και το πόσο καλά ανεκτό είναι για τις επιφάνειες στο οποίο θα το χρησιμοποιήσετε.

Μια φράση που πρέπει να θυμάστε όταν επιλέγετε καθαριστικό- απολυμαντικό ,είναι «Πού? Τι? Γιατί? καθαρίζετε / απολυμαίνετε; »

Επιφάνειες με διαφορετικές ανάγκες καθαρισμού και απολύμανσης

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας  είναι τον βαθμό απολύμανσης που χρειάζεται κάθε επιφάνεια. Δεν απαιτούν όλες οι επιφάνειες το ίδιο επίπεδο καθαρισμού και απολύμανσης.

Οι  επιφάνειες που αγγίζουν πολλά χέρια, όπως πετούγιες, μπουτόν, διακόπτες , βρύσες, επιφάνειες εργασίας  και οποιεσδήποτε περιοχές όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα , πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται συχνά, χρησιμοποιώντας τη  διαδικασία των  δύο σταδίων.

Ωστόσο, περιοχές που έχουν χαμηλό κίνδυνο μεταφοράς της  λοίμωξης, όπως δάπεδα, χαλιά, τοίχοι, παράθυρα και καθρέφτες, δεν  απαιτούν απολύμανση, αλλά πρέπει να καθαρίζονται με απορρυπαντικά υψηλής ποιότητας.

Τρόπος καθαρισμού-απολύμανσης επιφανειών

Τα 5 σημεία που πρέπει να προσέξετε όταν καθαρίζετε-απολυμαίνετε μια επιφάνεια είναι τα εξής:

  1. Κινηθείτε με το πανί σας σε σχήμα S, ώστε να μη μείνει κανένα σημεία της επιφάνειας χωρίς να περαστεί με το προϊόν.
  2. Καθαρίστε τις επιφάνειες από πάνω προς τα κάτω.
  3. Ξεκινήστε από το πιο καθαρό προς το πιο βρώμικο σημείο της επιφάνειας.
  4. Τηρήστε τη διάρκεια δράσης-επαφής  του προϊόντος με την επιφάνεια που καθαρίζετε.
  5. Σε κάθε επιφάνεια, χρησιμοποιήστε ξεχωριστό πανάκι καθαρισμού.

 Προσοχή στις οδηγίες χρήσης

Όποιο προϊόν κι αν επιλέξετε, καθαριστικό ή  απολυμαντικό,  πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή για να είναι αποτελεσματικά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα ποσοστά αραίωσης και στο χρόνο δράσης. Και, φυσικά, πρέπει να χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα  και να απορρίπτονται σωστά.