Όνειρα γλυκά σε μαξιλάρια καθαρά.

Μπορεί να αλλάζετε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας μια φορά την εβδομάδα και να αερίζετε τακτικά το στρώμα σας. Όμως,  πόσο συχνά πλένετε τα μαξιλάρια σας?

Στο μαξιλάρι μας ακουμπάμε το κεφάλι και το πρόσωπό μας καθ όλη τη διάρκεια του ύπνου, Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να το αλλάζουμε κάθε 2-3 χρόνια. Μετά χάνει τη φόρμα του, με αποτέλεσμα να μην στηρίζει καλά τον αυχένα και το κεφάλι. Επιπλέον, μαζεύει σκόνη και βακτηρίδια, που μπορεί να «πυροδοτήσουν» αλλεργίες. Ο ύπνος σε πολυκαιρισμένα μαξιλάρια γεμάτα με σκόνη και ακάρεα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Σπυράκια, έκζεμα, αλλεργίες (π.χ. αλλεργική ρινίτιδα) ή να επιδεινώσει τις κρίσεις άσθματος. Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε ότι και τα μαξιλάρια χρειάζονται καθάρισμα έστω μια φορά κάθε έξι μήνες καθώς συγκεντρώνουν νεκρά κύτταρα απ τα μαλλιά και το πρόσωπο μας, σκόνη και ιδρώτα.

Η καλύτερη εποχή για να τα περιποιηθούμε είναι το καλοκαίρι (γενικά όταν δεν υπάρχει πολύ υγρασία) και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε να τα αερίζουμε χωρίς μαξιλαροθήκες, όποτε ο καιρός μας το επιτρέπει, ώστε να παραμένουν για περισσότερο καιρό υγιεινά. Το τίναγμα και το χτύπημα τους με τα χέρια μας επίσης βοηθάει να απομακρύνονται νεκρά κύτταρα και σκόνες που διεισδύουν στο εσωτερικό τους.

Πλύσιμο μαξιλαριών

Το πλύσιμο τους βέβαια παραμένει ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού τους. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας ανάλογα με το είδος του μαξιλαριού.
Προσέξτε όταν αγοράζετε μαξιλάρια να κοιτάτε αν υπάρχουν οδηγίες πλυσίματος στην ετικέτα. Τα συνθετικά ή τα πουπουλένια μαξιλάρια ύπνου μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο σε ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα με χλιαρό νερό. Καλό είναι να τα πλένουμε ανά δύο και να μην παραφορτώνουμε το πλυντήριο μας.

Μια καλή λύση για να μην χάσουν το σχήμα τους, ειδικά για τα πουπουλένια, είναι να βάλουμε στον κάδο μαζί τους 1-2 από τα ειδικά μπαλάκια που χρησιμοποιούνται για να παραμένουν αφράτα τα μαξιλάρια, τα παπλώματα και τα πουπουλένια μπουφάν. Μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε 2 μπαλάκια του τένις. Ένα επιπλέον ξέβγαλμα θα βοηθήσει ώστε να απομακρυνθεί κάθε ίχνος απορρυπαντικού. Το μαλακτικό δεν είναι απαραίτητο καθώς η έντονη μυρωδιά του πιθανότατα να σας ενοχλήσει την ώρα του ύπνου.

Σημαντικό το καλό στέγνωμα των μαξιλαριών

Σημαντικό είναι επίσης να στεγνώσουν στον ήλιο για αρκετές ώρες και να είναι τοποθετημένα σε οριζόντια θέση πάνω στην απλώστρα. (μην τα κρεμάσετε με μανταλάκια) . Βεβαιωθείτε ότι έχει στεγνώσει καλά το εσωτερικό τους πριν τα χρησιμοποιήσετε και πάλι.

Λύση: καθαριστήριο

Εάν τα μαξιλάρια σας είναι με αφρό, το καθαριστήριο είναι η μόνη λύση καθαρισμού τους. Φροντίστε μόνο, όταν τα πάρετε από το καθαριστήριο να τα αερίσετε αρκετή ώρα ώστε να φύγουν οι οσμές από τα χημικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό τους, Ιδανικά, αν προτιμάτε τα μαξιλάρια με αφρό, φροντίστε αυτά που αγοράζετε να έχουν εξωτερικό κάλυμμα το οποίο βγαίνει εύκολα και μπορείτε να το πλύνετε όποτε θέλετε.

  • Ένα κλασσικό tip για πιο καθαρά μαξιλάρια είναι η χρήση διπλών μαξιλαροθηκών , τις οποίες βέβαια αλλάζουμε συχνά, ώστε να προστατεύονται καλύτερα τα μαξιλάρια και να χρειάζονται πιο αραιό πλύσιμο.

 

 

Επιμέλεια κειμένου: Βούρβαχη Κωνσταντίνα