Το φυσικό αέριο είναι μια από τις πιο δημοφιλείς λύσεις για τη θέρμανση του σπιτιού, τα τελευταία χρόνια. Είναι πιο οικονομικό από το πετρέλαιο και άλλες συμβατικές πηγές θερμότητας. Είναι αρκετά φιλικό προς το περιβάλλον και πιο ασφαλές από άλλες πηγές θερμότητας.
Για να έχουμε ωστόσο τα μέγιστα οφέλη από την χρήση του φυσικού αερίου, είναι σημαντικός ο έγκαιρος έλεγχος και η σωστή συντήρηση των συσκευών φυσικού αερίου.

Η σωστή τακτική συντήρηση και ο έλεγχος των μηχανημάτων θα μας γλιτώσουν από δυσάρεστες εκπλήξεις και τεράστια προβλήματα σε περίπτωση βαρυχειμωνιάς. Οι συντηρητές συσκευών φυσικού αερίου επισημαίνουν τις βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνει ο χρήστης φυσικού αερίου για να αποφύγει πιθανά προβλήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Έλεγχος μόνωσης σωληνώσεων

Πολύ συχνά οι σωληνώσεις του φυσικού αερίου περνούν εξωτερικά του σπιτιού. Αυτό συμβαίνει κυρίως για λόγους αισθητικής. Δεν είναι ωστόσο η καλύτερη επιλογή. Ιδανικά θα πρέπει να τοποθετηθούν εσωτερικά του σπιτιού. Εάν αυτό δεν προτιμηθεί, η καλή μόνωση είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Για τις μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τοποθετηθεί εξωτερικά, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των μονώσεων. Εάν υπάρχουν φθαρμένα σημεία στις μονώσεις, θα πρέπει να επιδιορθωθούν ή να αντικατασταθούν. Ο λόγος που η μόνωση πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση είναι ότι εάν σταματήσει η κυκλοφορία του νερού στις σωληνώσεις, είναι εύκολο μετά να παγώσουν όλα.


Συντήρηση λέβητα

Η σωστή και τακτική συντήρηση του λέβητα είναι ζωτικής σημασίας για την καλή και αποτελεσματική του λειτουργία. Η ιδανική εποχή είναι στις αρχές της άνοιξης, όταν σταματήσει η θέρμανση.
Ένας λέβητας έχει διάρκεια ζωής περίπου 10 έως το πολύ 15 χρόνια. Είναι σημαντικό και πρέπει όλοι οι καταναλωτές να έχουν υπόψη τους την αντικατάσταση ανά δεκαετία του λέβητα. Το κόστος επισκευής μιας βαριάς βλάβης δεν συμφέρει. Η αντικατάσταση του παλαιού με έναν καινούριο λέβητα είναι πιο ασφαλής και μεσομακροπρόθεσμα πιο συμφέρουσα.

 Όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω απ το μηδέν

Σε περίπτωση παγωνιάς, καλό είναι να λειτουργεί συνεχώς ο λέβητας. Όσο ο λέβητας δουλεύει, το νερό παραμένει καυτό και έτσι δεν θα παγώσουν οι σωληνώσεις. Επίσης καλό θα ήταν , πριν κοιμηθούμε το βράδυ, να αφήνουμε το νερό σε μία βρύση να τρέχει ελάχιστα. Είναι άλλος ένας τρόπος για να μην παγώσουν οι σωληνώσεις με την κυκλοφορία του νερού.

Τι περιλαμβάνει η συντήρηση του συστήματος φυσικού αερίου

Η σωστή λειτουργία μιας εγκατάστασης φυσικού αερίου και η διασφάλιση της μέγιστης απόδοσης του συστήματος προϋποθέτει μια ποιοτική και συστηματική συντήρηση. Είναι σημαντικό η όποια εργασία ελέγχου ή συντήρησης να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους τεχνικούς. Οι τεχνικοί επιπλέον, είναι απαραίτητο να τηρούν συγκεκριμένο αρχείο με τα έγγραφα που αφορούν το σύστημά και τις διαδικασίες συντήρησης που έχουν πραγματοποιήσει.

Συχνότητα συντήρησης

Διαδικασίες όπως η συντήρηση των συσκευών φυσικού αερίου, ο καθαρισμός του λέβητα, η ρύθμιση του καυστήρα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο.
Ο συγκεκριμένος έλεγχος – συντήρηση πρέπει να περιλαμβάνει επίσης έλεγχο της στεγανότητας της καμινάδας αλλά και γενικότερο έλεγχο της συνολικής εγκατάστασης.
Σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι χρήστες να παρεμβαίνουν στο σύστημα του φυσικού αερίου, ακόμη κι εάν πρόκειται για επιδιορθώσεις οι οποίες ενδεχομένως να φαίνονται «εύκολες». Κάθε είδους παρέμβαση ή έλεγχος πρέπει να γίνεται είτε από τον εγκαταστάτη του συστήματος είτε από εξειδικευμένους και αδειοδοτημένους υδραυλικούς και τεχνικούς καυστήρων.


Με τη σωστή συντήρηση των εσωτερικών εγκαταστάσεων, εκτός από ασφάλεια, εξασφαλίζεται και η βελτίωση της απόδοσης και κατ’ επέκταση εξοικονόμηση ενέργειας.
Τέλος, προτείνεται σε όσους θέλουν να απαλλαγούν από την υποχρέωση να θυμούνται την ημερομηνία της τελευταίας συντήρησης, να συνάψουν συμβόλαιο τακτικής συντήρησης με την εταιρία που έχει κάνει την εγκατάσταση του συστήματος. Έτσι η διαδικασία «αυτοματοποιείται» κάθε χρόνο χωρίς ενδεχόμενα προβλήματα στην ασφάλεια της εγκατάστασής μας επειδή απλά μας διέφυγε.

Συμβουλές για την ασφάλεια του λεβητοστασίου

• Το δωμάτιο του λεβητοστασίου πρέπει να διατηρείτε καθαρό από εύφλεκτα υλικά.Δεν πρέπει να το μετατρέπουμε σε αποθήκη.
• Η πόρτα του λεβητοστασίου πρέπει να παραμένει πάντα κλειστή. Ασφαλίστε το λεβητοστάσιο σας τοποθετώντας μηχανισμό επανάκλισης.
• Τα ανοίγματα αερισμού πρέπει να διατηρούνται πάντα ανοιχτά και οι θυρίδες των περσίδων πρέπει να παραμένουν πάντα ανοιχτές και καθαρές από σκουπίδια.
• Μην απενεργοποιείτε ανιχνευτές και άλλα συστήματα ασφαλείας της εγκατάστασης.
• Αλλάξτε φθαρμένα σπιράλ καπναγωγών και τοποθετείστε καπέλο στην κεντρική καπνοδόχο.
• Αλλάξτε φθαρμένα καλώδια ρεύματος και καλύψτε γυμνούς πίνακες ρεύματος.
• Καλέστε εξειδικευμένο συνεργείο για συντήρηση και ακολουθείστε τις συμβουλές τους.