Πολύ συχνά η καθαριότητα χαρακτηρίζεται ως  μια υπηρεσία ναι μεν απαραίτητη αλλά δυσάρεστη να την πραγματοποιείς!

Γιατί καθαρίζουμε?

Αναζητώντας στην Google φράσεις και λόγια  σχετικά με τον καθαρισμό, θα διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα απεικονίζουν τον καθαρισμό, και ειδικά την καθαριότητα του σπιτιού με μια αστεία μεν,  αρνητική  δε οπτική.

Μισώ το νοικοκυριό. Φτιάχνεις τα κρεβάτια, πλένεις τα πιάτα, και μετά από έξι μήνες, άντε πάλι από την αρχή. Joan Rivers

Οι δουλειές του σπιτιού δεν πρόκειται να σε σκοτώσουν, αλλά γιατί να το ρισκάρουμε;Phyllis Diller

 “Όλοι θέλουν να σώσουν τη Γη. Κανένας δεν θέλει να βοηθήσει τη μάνα του να πλύνει τα πιάτα”. P.J. O’ Rourke,

“We dream of having a clean house—but who dreams of actually doing the cleaning?” -Marcus Buckingham

Και πολλά  ακόμη..

Παρόλο που μερικές από αυτές τις φράσεις είναι αστείες και μας κάνουν να χαμογελάμε, ωστόσο επιβεβαιώνουν την αρνητική αίσθηση που υπάρχει διάχυτη για την εργασία της καθαριότητας. Μια δυσάρεστη αίσθηση που ακολουθεί τον καθαρισμό όπου κι αν εφαρμόζεται – στο σπίτι, στο γραφείο, στις διακοπές … απλά κανείς δεν θέλει να την κάνει! Γι ‘αυτό και το επάγγελμα του καθαριστή μπορούμε να πούμε πως αφήνει μια αρνητική χροιά. Ελάχιστοι θα έβαζαν στην λίστα των επαγγελμάτων που θα ήθελαν να εξασκήσουν το επάγγελμα του καθαριστή. Εντούτοις σε κανέναν δεν αρέσει να εργάζεται σε ένα χώρο βρώμικο και απεριποίητο .

 Αλλά για όσους από εμάς ασχολούμαστε επαγγελματικά με τον καθαρισμό, είναι σημαντικό να θυμόμαστε γιατί καθαρίζουμε.

Σίγουρα, είναι και αυτή μια δουλειά, αλλά η εργασία της καθαριότητας είναι μια εργασία προσφοράς στην κοινωνία και το περιβάλλον που προσφέρει  ηθική ικανοποίηση και  οφέλη που εκτείνονται πέρα ​​από έναν απλό μισθό.

Στις 9/4/2020 όταν η πανδημία είχε ήδη ξεκινήσει  και ο περισσότερος κόσμος ήταν κλεισμένος στα σπίτια του με το πρώτο lockdown, η Google είχε αφιερώσει το doodle της ημέρας στους καθαριστές. Είχε αφιερώσει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγιεινής και της καθαριότητας για τη μάχη που δίνουν καθημερινά ενάντια στον Covid-19. Και δεν έχουν σταματήσει καμία μέρα και σε κανένα lockdown να μάχονται.

Ο καθαρισμός είναι μια υπηρεσία  που εξασφαλίζει την υγεία και την ευημερία ανθρώπων και κτιρίων.

 Γιατί καθαρίζουμε ?

Ο ευαγγελιστής της κρίσιμης σημασίας της καθαριότητας, Dr. Michael Berry, συγγραφέας του βιβλίου  «Protecting the Built Environment: Cleaning for Health», σε μια παρουσίαση του  στο Ινστιτούτο Simon, μοιράστηκε την ακόλουθη λίστα των απτών και άυλων πλεονεκτημάτων του καθαρισμού εγκαταστάσεων:

 • Μειώνει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους
 • Δημιουργεί ένα υγιεινό και ασφαλές περιβάλλον εργασίας
 • Προλαμβάνει και αποτρέπει πιθανές ασθένειες
 • Σπάει την αλυσίδα μετάδοσης ιών και μολυσματικών παραγόντων
 • Προστατεύει πολύτιμα υλικά και επιφάνειες
 • Διατηρεί την υψηλή αξία των ακινήτων
 • Ενθαρρύνει την «τοποφιλία» ή την αγάπη του τόπου
 • Ενσταλάζει την ιδιοκτησία
 • Προωθεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια
 • Δείχνει το ενδιαφέρον μας για τους συνανθρώπους/υπαλλήλους μας.
 • Προάγει την επαγγελματική μας εικόνα και προωθεί την επιχειρηματική επιτυχία
 • Βελτιώνει την  παραγωγικότητα των εργαζομένων
 • Μειώνει το άμεσο κόστος  και το κόστος των δαπανών συντήρησης και επισκευής
 • Προάγει την καλή αισθητική του χώρου
 • Διαχειρίζεται τα απόβλητα και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος

Οι ισχυρισμοί του Dr. Berry δεν είναι αυθαίρετοι . Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας τόσο τα επιχειρηματικά οφέλη όσο και τα οφέλη για την υγεία των εργαζομένων μέσω ενός  τακτικού και αποτελεσματικού καθαρισμού των εγκαταστάσεων. Και φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στην ψυχική ανάταση των ανθρώπων που εργάζονται σε ένα καθαρό και φροντισμένο περιβάλλον!

Συχνά η καθημερινή ρουτίνα και ο όγκος της  δουλειάς μας στον τομέα του καθαρισμού  μας κάνει να ξεχνάμε το ευρύτερο πλαίσιο του και την ουσία του γιατί καθαρίζουμε . Και όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα, ιδιαίτερα στις μέρες μας ,  η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου καθαριότητας επηρεάζει σημαντικά τις ζωές των ανθρώπων και την καλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

Έτσι την επόμενη φορά που κάποιος θα σας ρωτήσει τι δουλειά κάνετε, απαντήστε με υπερηφάνεια ότι απασχολείστε στην επαγγελματική βιομηχανία του καθαρισμού. Και έχετε στο μυαλό σας την πιο πάνω λίστα, ώστε να θυμάστε πάντα γιατί η υπηρεσία που παρέχετε μέσω της εργασίας σας είναι τόσο σημαντική για την κοινωνία, τους συνανθρώπους και το περιβάλλον.