Ασφάλιση κοινοχρήστων χώρων: μείνετε ασφαλείς
Η ασφάλιση των κοινοχρήστων χώρων της πολυκατοικίας και γενικότερα ενός κτηρίου είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να απασχολεί όλους τους ιδιοκτήτες και ενοίκους. Όλοι γνωρίζουν πόσο εύκολο είναι να γίνουν ατυχήματα ή και καταστροφές μέσα σε μια πολυκατοικία. Μια διαρροή νερού, ένα βραχυκύκλωμα, ακόμη και μια πυρκαγιά ή ένας σεισμό. Αλλά και ατυχήματα και τόσες άλλες περιπτώσεις που πολύ συχνά δυστυχώς συμβαίνουν. Για το λόγο αυτό, είναι συχνή τακτική πλέον η απαίτηση του ίδιου του καταστατικού της πολυκατοικίας να υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για τους κοινόχρηστους χώρους.
H ευθύνη του διαχειριστή για την ασφάλιση των κοινοχρήστων χώρων
Για την ασφάλιση των κοινοχρήστων χώρων της πολυκατοικίας οφείλει να μεριμνά ο διαχειριστής του κτιρίου. Ο διαχειριστής είναι υπόλογος για αστικές ευθύνες στους κοινόχρηστους χώρους. Δεν είναι λίγες οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν υποχρεώσει τον διαχειριστή της πολυκατοικίας να πληρώσει ένα πολύ μεγάλο πόσο ως αποζημίωση για ζημιές που προκλήθηκαν σε τρίτους.
Υποχρεωτική η ασφάλιση των κοινοχρήστων χώρων βάσει του καταστατικού
Σήμερα οι περισσότερες νέες πολυκατοικίες εντάσσουν στον κανονισμό τους την υποχρεωτική ασφάλιση των κοινοχρήστων χώρων. Εφόσον αυτή είναι υποχρεωτική, τότε δεν αποτελεί επιλογή αλλά υποχρέωση.
Ο διαχειριστής θα πρέπει να είναι προσεκτικός αφού σε περίπτωση ατυχήματος (υλικές ζημιές, σωματική βλάβη), ο διαχειριστής καλείται να αποζημιώσει για τις καταστροφές. Παρότι λοιπόν υπάρχουν πολλοί συνιδιοκτήτες, αν συμβεί κάποιο περιστατικό, αυτοί έχουν το νομικό πάτημα να στραφούν έναντι του διαχειριστή για αποζημιώσεις με επιχείρημα την ελλιπή εκπλήρωση των καθηκόντων του. Ο διαχειριστής για να αποφύγει αυτή την κατάσταση θα πρέπει να ασφαλίσει το κτίριο και έτσι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις θα καλυφθούν από την ασφάλεια. Βέβαια γνωρίζοντας τη δυσκολία της πρόσθεσης νέων δαπανών στους συνιδιοκτήτες μιας πολυκατοικίας, ο διαχειριστής θα βρει αντιδράσεις για την ασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων.
Προσοχή θα πρέπει να δοθεί ώστε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο να αφορά στο σύνολο των τετραγωνικών μέτρων των κοινόχρηστων χώρων. Το ύψος της ασφάλισης θα πρέπει να είναι εφάμιλλο της αξίας κατασκευής ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η αποζημίωση που θα λάβουμε μετά από μια ζημιά να είναι χαμηλότερης αξίας από το κόστος ανακατασκευής.
Η γενική συνέλευση λύνει τα χέρια του διαχειριστή
Πως όμως θα καλυφθεί ο διαχειριστής αφού από τη μια αρνούνται την ασφάλιση και από την άλλη ανά πάσα στιγμή μπορούν να ζητήσουν ευθύνες από το διαχειριστή; Μια λύση είναι η σύσταση γενικής συνέλευσης. Σε αυτή θα γίνει η εγγραφή στα πρακτικά της επιθυμίας του διαχειριστή να ασφαλίσει τους κοινόχρηστους χώρους. Σε περίπτωση που βρει αντιδράσεις, θα πρέπει αυτές να σημειωθούν στα πρακτικά της συνέλευσης. Με αυτό το τρόπο υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μετριάσει τις ευθύνες που του αναλογούν σε περίπτωση καταστροφής. Κατά συνέπεια, αυτές θα βαρύνουν εξίσου όλους τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η πληρωμή του ασφαλιστηρίου γίνεται και από το μισθωτή αν αυτό έχει συμφωνηθεί στο Μισθωτήριο Συμβόλαιο που έχει συνάψει με τον εκμισθωτή.
Στο καταστατικό της πολυκατοικίας αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια οι κοινόχρηστοι χώροι κάθε οικοδομής. Ωστόσο επειδή η λεπτομερής καταγραφή των κοινοχρήστων χώρων συχνά είναι εξαιρετικά δύσκολη, οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν ότι το εμβαδόν των κοινόχρηστων χώρων μιας πολυκατοικίας φτάνει κατά μέσο όρο το 20% με 25% του συνολικού εμβαδού της.
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για θέματα διαχείρισης δείτε εδώ